Međunarodni dan šuma 21. ožujka

Šume su kroz povijest bile odlučujući resurs za preživljavanje čovjeka. Osiguravale su zaštitu, značajni dio hrane, drvo za ogrijev i pripremu hrane, oruđe, oružje te građu za čovjekove nastambe. Osim toga, šume osiguravaju cijeli niz dobrobiti i općekorisnih funkcija za čovjeka kroz usluge ekosustava kao što su zaštita od erozije, bujica i poplava, utjecaj na vodni režim i kvalitetu voda, utjecaj na plodnost tla, utjecaj na klimu i ublažavanje klimatskih promjena, zaštita i unaprjeđenje čovjekovog okoliša, stvaranje kisika, vezivanje ugljika i pročišćivanje atmosfere, rekreativna, turistička i zdravstvena funkcija, podržavanje bioraznolikosti i  doprinos njenom očuvanju. Također, šume su važne za pohranu ugljika s velikim kapacitetom vezivanja ugljičnog dioksida, imaju važnu ulogu za postizanje klimatske neutralnosti, štite riječna područja i izvorišta voda i najraznovrsniji su ekosistemi na kopnu (šume su stanište za više od pola kopnenih vrsta životinja, biljaka i insekata).

U Hrvatskoj se šume i šumska zemljišta prostiru na 49.3% kopnene površine, od čega se u vlasništvu Republike Hrvatske nalazi 76% šuma, dok se u vlasništvu privatnih šumoposjednika nalazi 24% šumskih površina. Time se ubrajamo u jednu od najšumovitijih europskih država. Glavna odlika naših šuma leži upravo u činjenici da je 95% prirodnih šuma, za razliku od mnogih europskih i svjetskih šuma koje su pretvorene u plantaže i monokulture. Prema Nacionalnoj klasifikaciji staništa zahvaljujući specifičnom geografskom položaju Republike Hrvatske koji je na granici eurosibirsko‐sjevernoameričke i mediteranske regije, u Hrvatskoj se nalazi 105 tipova šumskih zajednica.

Međunarodni dan šuma obilježava se 21. ožujka svake godine diljem svijeta s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja šuma i njihove uloge u održavanju ekološke ravnoteže. Ovaj dan pruža priliku za promicanje važnosti šuma za čovječanstvo, kao i potrebe za njihovim održivim korištenjem i zaštitom. Šume su ključni elementi u očuvanju biološke raznolikosti, regulaciji klime, očuvanju tla i voda te pružaju važne ekonomske i socijalne koristi. Međunarodni dan šuma također potiče pojedince, organizacije i vlade diljem svijeta na djelovanje u zaštiti i obnovi šumskih resursa. Ovaj dan obilježava se raznim aktivnostima kao što su sadnja stabala, edukacijski programi, volonterske akcije čišćenja šuma te promocija održivih praksi u upravljanju šumama.

Skip to content