SEDMA ZIMSKA ŠKOLA KEMIJE U RIJECI

Tijekom drugoga dijela zimskih praznika u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi u Rijeci od 18. do 23. veljače 2024.g. održala se Sedma zimska škola kemije za srednjoškolce. Ondje je sudjelovalo oko 15 učenika iz cijele Hrvatske, među kojima je i učenik naše škole Dominik Jurić (4.k). Osim iz Rijeke, gdje su bili još učenici iz GAM-a i PGŠRI-a, sudjelovali su i učenici iz Karlovca, Zagreba i Bjelovara.  

Program se sastojao od prijepodnevnoga (od 9 do 12 h) i poslijepodnevnoga termina (od 13 do 16 h). U prijepodnevnome terminu učenici su slušali predavanja od znanstvenika i profesora s Instituta “Ruđer Bošković” te studenata s PMF-a iz Zagreba i, naravno, bivših sudionika prethodnih zimskih i ljetnih škola kemije u Rijeci. Ta su se predavanja uglavnom temeljila na području kemije i na interakciji s ostalim prirodnim i tehničkim znanostima (fizika, biologija, informatika, ekologija, farmakologija, geologija, tehnika, astronomija,…). Jedna od zapaženih tema predavanja bila su: “Alkemija”, “Stereokemija”, “Dijamanti”, “Pročišćivanje otpadnih voda”, “Istraživanje lijekova i farmakologija”, “Gym-kemija”, “Stijene”, “Astrokemija: Razvoj i sastav zvijezda i planeti Sunčeva sustava”, “Elektromagnetsko zračenje i polarizacija svjetlosti” i slično. 

U poslijepodnevnome programu učenici su imali laboratorijski praktikum. Svaki dan imali su priliku izvoditi različite pokuse u laboratoriju: sastav i miješanje otopina te opažanje njihovih fizikalnih i kemijskih promjena, titracija otopine modre galice i oksalne kiseline te priprema kalijva bisoksalatokuprat(II) dihidrata u otopini i određivanje oksalata u pripremljenome spoju. 

Skip to content