Međunarodni dan djevojčica i žena u znanosti, 11.2.

Međunarodni dan djevojčica i žena u znanosti, koji se obilježava svake godine 11. veljače, odlukom Opće skupštine UN, posvećen je promicanju jednakosti spolova u znanstvenim područjima. Ovaj dan naglašava važnost poticanja djevojčica i žena da se uključe u znanstvene discipline i ostvare svoj puni potencijal.

Kroz različite inicijative, kampanje i događaje diljem svijeta, ističe se uloga žena u znanosti te se potiče njihova prisutnost i doprinos u istraživanju. Međunarodni dan djevojčica i žena u znanosti podsjeća nas na važnost uklanjanja prepreka s kojima se žene suočavaju u znanstvenim karijerama.

Ovaj dan pruža priliku da se istaknu dostignuća žena u znanosti i inspiriraju buduće generacije djevojčica da slijede svoje strasti i snove u znanstvenom svijetu.

Kada je Pierre Curie inzistirao da se njegova Nobelova nagrada za fiziku podijeli sa njegovom suprugom Marie, svijet je počeo polako napredovati i tako dobio prvu ženu koja je osvojila Nobelovu nagradu, a to je učinila čak dvaput – prvo u fizici 1903. godine za svoj rad na radijaciji, a zatim 1911. godine u kemiji za istraživanje radioaktivnosti.

 

Skip to content