Blažena Laura del Carmen Vicuña, 22.1.

Laura del Carmen Vicuña, rođena 5. travnja 1891. u Santiago del Cile, prvo dijete José Dominga i Mercedes Pino, bila je upisana u Rimski martirologij. Njezina obitelj je prolazila kroz teške životne okolnosti zbog građanskog rata i gubitka oca 1893. Godine 1899., s majkom i sestrom, seli se u argentinsku pokrajinu Neuquén.

Nakon turbulentnog razdoblja, Laura je 1900. godine poslana u zavod vodjen od strane Kćeri Marije Pomoćnice u Junin de los Andes. Ondje je pronašla utjehu u vjeri, primivši prvu pričest u lipnju 1901. Njezina želja za duhovnim životom i predanost Isusu bili su primjetni od najranijih dana.

Unatoč teškoćama u obitelji, Laura je izrazila želju za pridruživanjem zajednici Marijinih Kćeri Pomoćnica. Njezin odnos s majkom bio je izazovan, osobito zbog prisutnosti Manuela More, čije zanimanje za Lauru je ona suosjećajno odbijala.

Laura je, unatoč zdravstvenim izazovima, dala zavjet o neporočnosti, siromaštvu i pokoravanju. Njezina želja za obraćenjem majke bila je snažna, što je izrazilo u svojim molitvama. Umrla je 22. siječnja 1904., izgovarajući riječi zahvale i sreće, a majka je nakon njezine smrti promijenila svoj život.

Laurin grob nalazi se u kapeli Marije Pomoćnice u Bahiji Blanci, Argentina. Proces proglašenja njenog blaženstva započeo je 1955., a 1988. godine papa Ivan Pavao II proglasio ju je blaženom. Laura del Carmen Vicuña ostaje najmlađa blaženica u povijesti Crkve.

 

Molitva blaženoj Lauri Vicuña
Blažena Lauro Vicunja, ti koja si na herojski način nasljedovala Krista, usliši našu poniznu molitvu. Izmoli milosti koje su nam potrebne i pomaži nam čistim srcem prihvaćati Očevu volju. Udijeli našim obiteljima mir i vjernost. Daj neka i u našem životu, kao u tvojemu, odsijeva postojana vjera, odvažna čistoća, te usrdna i brižna ljubav prema braći i sestrama. Amen.

 

Skip to content