Dan sjećanja na prestanak otpora hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u Vukovaru – dan domovinskog pijeteta, 20. studeni

Dan sjećanja na prestanak otpora hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u Vukovaru obilježava trenutak završetka jednog od najtežih razdoblja u povijesti Hrvatske. Ovaj dan posebno naglašava hrabrost i žrtvu branitelja Vukovara te podsjeća na teške trenutke tijekom opsade grada, koja je trajala od kolovoza do studenog 1991. godine. Nakon višemjesečne opsade srpskih dobrovoljačkih jedinica uz pomoć JNA, 18. studenog 1991. pao je Vukovar. Neke grupe branitelja nastavile su se boriti i nakon, no 20. studenog prestao svaki oblik organiziranog otpora.

Hrvatski branitelji u Vukovaru suočili su se s nemogućnošću daljnjeg održavanja obrane. Grad je bio teško pogođen razaranjem, stanovništvo je proživljavalo nepojmljive patnje, a resursi su bili iscrpljeni. Usprkos hrabrosti i odlučnosti branitelja, situacija je postala neodrživa. 19.11., dan nakon pada Vukovara, jedinice JNA došle su u bolnicu i preuzele vodstvo nad njom.

Dan sjećanja na prestanak otpora, koji se obilježava kao dio općeg sjećanja na Domovinski rat, prilika je za poštovanje žrtava Vukovara, odavanje priznanja hrabrosti branitelja te odražavanje na važnost očuvanja mira i zajedništva u društvu.

Najmlađa žrtva, Igor Kačić, imao je 16 godina dok je najstarija žrtva, Dragutin Bosanac, imao 77 godina. Već 32 godine mnoštvo ljudi iz cijele Hrvatske i Europe dolazi u Grad Heroj dostojanstveno obilježiti dane sjećanja na žrtvu Vukovara.

Ceremonije, komemoracije i drugi događaji organiziraju se kako bi se dostojanstveno odala počast žrtvama, ali i kako bi se promicala svijest o potrebi trajnog mira i pomirenja među ljudima.

Skip to content