preskoči na sadržaj

Salezijanska klasična gimnazija - s pravom javnosti

Login

QR code škole

e-Dnevnik

CARNet

Državna matura

Školski linkovi

Arhiva dokumenata
Carnet novosti
24.05.2018. 11:45
Dodjela nagrada pobjedničkim scenarijima CARNET-ovog natjecanja „Lektira na pozornici robotskog kazališta“
U subotu, 26. svibnja 2018. godine, u 11 sati u I. tehničkoj školi Tesla, održat će se svečana dodjela nagrada pobjednicima CARNET-ovog natjecanja „Lektira na pozornici robotskog kazališta“. Pozivamo sve sudionike natjecanja, ali i sve zainteresirane za ovaj uspješan projekt da se pridruže i sudjeluju na svečanoj dodjeli nagrada koju će voditi glumac Bojan Navojec.

22.05.2018. 15:35
CARNET na Znanstvenom pikniku 2018.
Sedmi po redu Znanstveni piknik održat će se od 25. do 27. svibnja 2018. godine na jezeru Jarun (Otok Univerzijade) u Zagrebu, pod visokim pokroviteljstvom Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba.  

21.05.2018. 13:46
Scientix webinar: „An introduction to Scientix and eTwinning“
U sklopu Scientix 3 projekta u utorak, 22. svibnja 2018. godine, u 18.00 sati održat će se webinar pod nazivom „An introduction to Scientix and eTwinning“.

16.05.2018. 14:12
CARNET otvorio pet Regionalnih obrazovnih centara širom Hrvatske
Gradovi Varaždin, Zagreb, Osijek, Rijeka i Split od danas su bogatiji za nove, moderne Regionalne obrazovne centre (ROC-eve). Centre je otvorila Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET u sklopu provedbe pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“, a vrijednost ove investicije iznosi 3,6 milijuna kuna.

16.05.2018. 12:44
Objavljeni su pobjednici CARNET-ovog natjecanja „Lektira na pozornici robotskog kazališta“
Objavljeni su pobjednici CARNET-ovog natjecanja „Lektira na pozornici robotskog kazališta“. Na natjecanje je bilo prijavljeno 16 scenarija, a tri najbolja scenarija koja su osvojila Robotsko kazalište lutaka dolaze iz Kamenice, Petrinje i Siska.

Naslovnica - vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Posjet Astronomskom centru Rijeka
Autor: Martina Tomljanović Molnar, 19. 10. 2017.

Povodom obilježavanja tjedna svemira, dana 06.10., petak, u 16h, skupina od oko 20 učenika Salezijanske klasične gimnazije otišla je u posjet Astronomskom centru Rijeka pod vodstvom profesorica Nikoline Tolj i Elizabete Maričević.


Pri ulasku dočekalo nas je dvoje ljubaznih voditelja koji su nas uveli u teme astronomije. Odabrali smo dvije teme. U planetariju nas je čekao film “Priča o pogledu”, a nakon toga predavanje o opasnosti udara asteroida u Zemlju. “Priča o pogledu” uvela nas je u temu na koji način fotoni putuju od zvijezde do našega oka. Sam foton je elementarna čestica elektromagnetskog zračenja koja se giba brzinom svjetlosti. Time smo uvidjeli da jako sporo i na složen način možemo vidjeti neku zvijezdu i svjetlost koju ona sadrži. Na slikovit način, kroz film je prikazano koliko smo mali u odnosu na svemir i da bismo vidjeli tvar ili tijelo koje se u njemu nalazi potrebno je i više vremena i procesa nego što to čovjek može zamisliti. Nakon zanimljivog filma, krenuli smo u prostoriju u kojoj nas je dočekala prezentacija po izboru. Voditeljica nam je kroz nekoliko videozapisa pokazala koliko asteroidi mogu biti jaki i svijetli te u takvim trenutcima čovjek ne može ništa. Vidjeli smo koliko se asteroida, meteora i kometa nalazi u našoj galaksiji. Oni su mnogobrojni i opasni, no uz napredak čovječanstva i tehnologije, uz dovoljno vremena moguće je spriječiti sudar.

          Prezentacijom smo završili astronomsko druženje i naučili podosta o željenim temama. Bilo je to lijepo iskustvo i preporučujemo svima, koje astronomija imalo zanima, da barem jednom odu u obilazak centra.

  Napisale: Medea Market-Sindik, Lana Radnić, Roberta Stevanović, Lara Stolčić, Maria Šitin, 1.k

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju