preskoči na sadržaj

Salezijanska klasična gimnazija - s pravom javnosti

Login

QR code škole

e-Dnevnik

CARNet

Državna matura

Školski linkovi

Arhiva dokumenata
Carnet novosti
02.07.2018. 10:31
Ministarstvo znanosti i obrazovanja, CARNET i UNESCO surađuju u pripremi Strategije digitalne zrelosti škola
U sklopu provedbe projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)“ u Zagrebu se, od 2. do 4. srpnja 2018. godine, održava posljednja radionica Povjerenstva za izradu Strategije digitalne zrelosti škola. Radionicu organizira Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET kao nositelj pilot projekta e-Škole, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te stručnjacima iz UNESCO-a.

02.07.2018. 09:43
Webinar: Život Engleskog jezika u Školi za život
Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u suradnji s Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom - CARNET i i Hrvatskim udruženjem profesora engleskog, organizira webinar pod nazivom Život Engleskog jezika u Školi za Život. Webinar će se održati u ponedjeljak, 9. srpnja 2018. godine od 20 do 21 sat. 

15.06.2018. 14:43
Objavljena "Nacionalna taksonomija računalno-sigurnosnih incidenata"
U okviru provedbe projekta GrowCERT izrađena je “Nacionalna taksonomija računalno-sigurnosnih incidenata” nastala temeljem Akcijskog plana za provedbu Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti. 

14.06.2018. 23:54
Uklonjene poteškoće u radu e-Dnevnik aplikacije za učenike
U četvrtak, 14. lipnja 2018. godine, u kasnim večernjim satima uočene su nepravilnosti u radu e-Dnevnik aplikacije za učenike. CARNET je tijekom noći poduzeo sve radnje na uklanjanju poteškoća s pristupom e-Dnevnik aplikaciji koje su uočene kod dijela korisnika sustava ocjene.skole.hr te je u ranim jutarnjim satima uspostavljena puna funkcionalnost e-Dnevnik aplikacije za učenike.

12.06.2018. 14:17
Nacionalni CERT u međunarodnoj vježbi Cyber Europe 2018
Nacionalni CERT i ove je godine sudjelovao u međunarodnoj vježbi Cyber Europe 2018 koju je organizirala Agencija EU-a za kibernetičku sigurnost (ENISA) u suradnji s tijelima i agencijama iz područja kibernetičke sigurnosti iz cijele Europe. 

Naslovnica - vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Posjet Astronomskom centru Rijeka
Autor: Martina Tomljanović Molnar, 19. 10. 2017.

Povodom obilježavanja tjedna svemira, dana 06.10., petak, u 16h, skupina od oko 20 učenika Salezijanske klasične gimnazije otišla je u posjet Astronomskom centru Rijeka pod vodstvom profesorica Nikoline Tolj i Elizabete Maričević.


Pri ulasku dočekalo nas je dvoje ljubaznih voditelja koji su nas uveli u teme astronomije. Odabrali smo dvije teme. U planetariju nas je čekao film “Priča o pogledu”, a nakon toga predavanje o opasnosti udara asteroida u Zemlju. “Priča o pogledu” uvela nas je u temu na koji način fotoni putuju od zvijezde do našega oka. Sam foton je elementarna čestica elektromagnetskog zračenja koja se giba brzinom svjetlosti. Time smo uvidjeli da jako sporo i na složen način možemo vidjeti neku zvijezdu i svjetlost koju ona sadrži. Na slikovit način, kroz film je prikazano koliko smo mali u odnosu na svemir i da bismo vidjeli tvar ili tijelo koje se u njemu nalazi potrebno je i više vremena i procesa nego što to čovjek može zamisliti. Nakon zanimljivog filma, krenuli smo u prostoriju u kojoj nas je dočekala prezentacija po izboru. Voditeljica nam je kroz nekoliko videozapisa pokazala koliko asteroidi mogu biti jaki i svijetli te u takvim trenutcima čovjek ne može ništa. Vidjeli smo koliko se asteroida, meteora i kometa nalazi u našoj galaksiji. Oni su mnogobrojni i opasni, no uz napredak čovječanstva i tehnologije, uz dovoljno vremena moguće je spriječiti sudar.

          Prezentacijom smo završili astronomsko druženje i naučili podosta o željenim temama. Bilo je to lijepo iskustvo i preporučujemo svima, koje astronomija imalo zanima, da barem jednom odu u obilazak centra.

  Napisale: Medea Market-Sindik, Lana Radnić, Roberta Stevanović, Lara Stolčić, Maria Šitin, 1.k

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju