preskoči na sadržaj

Salezijanska klasična gimnazija - s pravom javnosti

Login

QR code škole

e-Dnevnik

CARNet

Državna matura

Školski linkovi

Arhiva dokumenata
Carnet novosti
24.09.2018. 14:45
Objavljen preliminarni program 20. CARNET-ove korisničke konferencije CUC 2018
Objavljen je preliminarni program 20. CARNET-ove korisničke konferencije CUC 2018 koja će se pod nazivom “CUC20: mreža ideja” održati od 21. do 23. studenoga 2018. godine u Konvencijskom centru Šibenik.

19.09.2018. 14:56
U okviru CECIIS-a održan Dan e-Škola
Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu započela je trodnevna znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima - CECIIS 2018.

29.08.2018. 10:24
Webinar za učenike i roditelje: analitike učenja u e-Školama
Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET organizira webinar na temu sustava za analitike učenja koji je osmišljen u okviru pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“.

28.08.2018. 13:51
Pilot projektom e-Škole značajno povećana digitalna zrelost 10 posto hrvatskih škola
Povećanje razine digitalne zrelosti 10 posto hrvatskih osnovnih i srednjih škola glavni je rezultat uspješno završenog pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ kojeg je Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET započela s partnerima 2015. godine. 

02.08.2018. 13:06
Pilot projektom e-Škole započela digitalna transformacija škola u Hrvatskoj
Škole koje sudjeluju u CARNET-ovom pilot projektu "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" značajno su napredovale u primjeni digitalnih tehnologija, pokazuju rezultati završnog vrednovanja digitalne zrelosti škola koje su CARNET i Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI), akademski partner na projektu, proveli u razdoblju od veljače do travnja ove godine.

Naslovnica - vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Posjet Astronomskom centru Rijeka
Autor: Martina Tomljanović Molnar, 19. 10. 2017.

Povodom obilježavanja tjedna svemira, dana 06.10., petak, u 16h, skupina od oko 20 učenika Salezijanske klasične gimnazije otišla je u posjet Astronomskom centru Rijeka pod vodstvom profesorica Nikoline Tolj i Elizabete Maričević.


Pri ulasku dočekalo nas je dvoje ljubaznih voditelja koji su nas uveli u teme astronomije. Odabrali smo dvije teme. U planetariju nas je čekao film “Priča o pogledu”, a nakon toga predavanje o opasnosti udara asteroida u Zemlju. “Priča o pogledu” uvela nas je u temu na koji način fotoni putuju od zvijezde do našega oka. Sam foton je elementarna čestica elektromagnetskog zračenja koja se giba brzinom svjetlosti. Time smo uvidjeli da jako sporo i na složen način možemo vidjeti neku zvijezdu i svjetlost koju ona sadrži. Na slikovit način, kroz film je prikazano koliko smo mali u odnosu na svemir i da bismo vidjeli tvar ili tijelo koje se u njemu nalazi potrebno je i više vremena i procesa nego što to čovjek može zamisliti. Nakon zanimljivog filma, krenuli smo u prostoriju u kojoj nas je dočekala prezentacija po izboru. Voditeljica nam je kroz nekoliko videozapisa pokazala koliko asteroidi mogu biti jaki i svijetli te u takvim trenutcima čovjek ne može ništa. Vidjeli smo koliko se asteroida, meteora i kometa nalazi u našoj galaksiji. Oni su mnogobrojni i opasni, no uz napredak čovječanstva i tehnologije, uz dovoljno vremena moguće je spriječiti sudar.

          Prezentacijom smo završili astronomsko druženje i naučili podosta o željenim temama. Bilo je to lijepo iskustvo i preporučujemo svima, koje astronomija imalo zanima, da barem jednom odu u obilazak centra.

  Napisale: Medea Market-Sindik, Lana Radnić, Roberta Stevanović, Lara Stolčić, Maria Šitin, 1.k

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju