preskoči na sadržaj

Salezijanska klasična gimnazija - s pravom javnosti

Login

QR code škole

e-Dnevnik

CARNet

Državna matura

Školski linkovi

Arhiva dokumenata
Carnet novosti
07.12.2018. 15:30
Održan Strateški forum o digitalnom sazrijevanju škola
U organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET i Ministarstva znanosti i obrazovanja, održan je Strateški forum pod nazivom "Digitalno sazrijevanje škola". Na Forumu su uz pomoćnicu ministrice znanosti i obrazovanja, prof. Lidiju Kralj sudjelovali i Ádám Horváth iz mađarskog Centra za digitalnu pedagogiju i metodologiju i Borut Čampelj iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta u Sloveniji.

04.12.2018. 09:01
Najava: Strateški forum "Digitalno sazrijevanje škola"
Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja organizira Strateški forum pod nazivom "Digitalno sazrijevanje škola", koji će se održati u srijedu, 5. prosinca 2018. godine s početkom u 15 sati u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

03.12.2018. 08:40
NATO vježba "Cyber Coalition 2018"
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET sudjelovala je u jedanaestoj po redu NATO vježbi zaštite NATO i nacionalnih računalnih sustava pod nazivom "Cyber Coalition 2018". 

26.11.2018. 13:51
Završila jubilarna 20. CARNET-ova konferencija CUC
“Budućnost je digitalna no potrebno je istovremeno snažno razvijati i neke druge vještine. Koje? Vještine budućnosti. Vještine koje je najteže naći na tržištu rada. To su one vještine koje ne mogu izvoditi strojevi: problem-solving vještine, kreativnost i inovativnost, prilagodljivost, vodstvo, emocionalna inteligencija.”

15.11.2018. 15:35
CUC 2018: Mreža ideja – sve što trebate znati o novim tehnologijama i digitalnom društvu
Znate li kojih je sedam načina da propadnete kao WiFi stručnjak? Jesu li roboti već u našim školama? Što kad aplikacije koje koristimo više nisu besplatne? Kako potrošiti 10.160.430.000,00 kuna? Kako napisati STEM priču? Kako isprintati molekulu DNA na 3D printeru?

Naslovnica - vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Posjet Astronomskom centru Rijeka
Autor: Martina Tomljanović Molnar, 19. 10. 2017.

Povodom obilježavanja tjedna svemira, dana 06.10., petak, u 16h, skupina od oko 20 učenika Salezijanske klasične gimnazije otišla je u posjet Astronomskom centru Rijeka pod vodstvom profesorica Nikoline Tolj i Elizabete Maričević.


Pri ulasku dočekalo nas je dvoje ljubaznih voditelja koji su nas uveli u teme astronomije. Odabrali smo dvije teme. U planetariju nas je čekao film “Priča o pogledu”, a nakon toga predavanje o opasnosti udara asteroida u Zemlju. “Priča o pogledu” uvela nas je u temu na koji način fotoni putuju od zvijezde do našega oka. Sam foton je elementarna čestica elektromagnetskog zračenja koja se giba brzinom svjetlosti. Time smo uvidjeli da jako sporo i na složen način možemo vidjeti neku zvijezdu i svjetlost koju ona sadrži. Na slikovit način, kroz film je prikazano koliko smo mali u odnosu na svemir i da bismo vidjeli tvar ili tijelo koje se u njemu nalazi potrebno je i više vremena i procesa nego što to čovjek može zamisliti. Nakon zanimljivog filma, krenuli smo u prostoriju u kojoj nas je dočekala prezentacija po izboru. Voditeljica nam je kroz nekoliko videozapisa pokazala koliko asteroidi mogu biti jaki i svijetli te u takvim trenutcima čovjek ne može ništa. Vidjeli smo koliko se asteroida, meteora i kometa nalazi u našoj galaksiji. Oni su mnogobrojni i opasni, no uz napredak čovječanstva i tehnologije, uz dovoljno vremena moguće je spriječiti sudar.

          Prezentacijom smo završili astronomsko druženje i naučili podosta o željenim temama. Bilo je to lijepo iskustvo i preporučujemo svima, koje astronomija imalo zanima, da barem jednom odu u obilazak centra.

  Napisale: Medea Market-Sindik, Lana Radnić, Roberta Stevanović, Lara Stolčić, Maria Šitin, 1.k

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju