preskoči na sadržaj

Salezijanska klasična gimnazija - s pravom javnosti

Login

QR code škole

e-Dnevnik

CARNet

Državna matura

Školski linkovi

Arhiva dokumenata
Carnet novosti
13.02.2018. 16:47
Potpredsjednik Europske komisije posjetio OŠ Izidora Kršnjavoga
Potpredsjednik Europske komisije, Andrus Ansip koji danas boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj, obišao je zajedno s predsjednicom Republike Hrvatske, Kolindom Grabar-Kitarović te ravnateljem CARNET-a, Goranom Kezunovićem zagrebačku Osnovnu školu Izidora Kršnjavoga, jednu od 151 škole koja je uključena u provedbu pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“.

05.02.2018. 11:45
Obilježite s nama Dan sigurnijeg Interneta
Povodom Dana sigurnijeg Interneta, koji se obilježava u utorak, 6. veljače 2018. godine Nacionalni CERT će s početkom u 12 i 30 sati održati webinar naslovljen "WannaCry - Dani nesigurnog Interneta" 

01.02.2018. 09:13
Znanstveni piknik 2018.
Sedmu godinu zaredom, od 25. do 27. svibnja 2018. godine na jezeru Jarun u Zagrebu, održat će se Znanstveni piknik čiji je glavni cilj promovirati znanost u najširem smislu te zainteresirati mlade ljude da odaberu znanost kao svoj životni put. 

01.02.2018. 08:43
Nacionalni CERT sudjelovao u "Cyber SOPEx" vježbi
U utorak, 30. siječnja 2018. godine, Agencija Europske unije za mrežnu i informacijsku sigurnost, ENISA (engl. European Network and Information Security Agency), organizirala je kibernetičku vježbu "Cyber SOPEx" s ciljem poboljšanja suradnje između CSIRT-ova (eng. Computer Security Incident Response Team). Ovo je bila prva vježba takvog tipa.

31.01.2018. 08:50
Webinar: Shelly Terrell - Assessing Students in the Digital Age
Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET u suradnji s HUPE i TESOL EVO ICT4ELT organizira webinar pod nazivom „Assessing Students in the Digital Age“, koji će se održati u nedjelju, 4. veljače 2018. godine od 18 do 19 sati. 

Naslovnica - vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Posjet Astronomskom centru Rijeka
Autor: Martina Tomljanović Molnar, 19. 10. 2017.

Povodom obilježavanja tjedna svemira, dana 06.10., petak, u 16h, skupina od oko 20 učenika Salezijanske klasične gimnazije otišla je u posjet Astronomskom centru Rijeka pod vodstvom profesorica Nikoline Tolj i Elizabete Maričević.


Pri ulasku dočekalo nas je dvoje ljubaznih voditelja koji su nas uveli u teme astronomije. Odabrali smo dvije teme. U planetariju nas je čekao film “Priča o pogledu”, a nakon toga predavanje o opasnosti udara asteroida u Zemlju. “Priča o pogledu” uvela nas je u temu na koji način fotoni putuju od zvijezde do našega oka. Sam foton je elementarna čestica elektromagnetskog zračenja koja se giba brzinom svjetlosti. Time smo uvidjeli da jako sporo i na složen način možemo vidjeti neku zvijezdu i svjetlost koju ona sadrži. Na slikovit način, kroz film je prikazano koliko smo mali u odnosu na svemir i da bismo vidjeli tvar ili tijelo koje se u njemu nalazi potrebno je i više vremena i procesa nego što to čovjek može zamisliti. Nakon zanimljivog filma, krenuli smo u prostoriju u kojoj nas je dočekala prezentacija po izboru. Voditeljica nam je kroz nekoliko videozapisa pokazala koliko asteroidi mogu biti jaki i svijetli te u takvim trenutcima čovjek ne može ništa. Vidjeli smo koliko se asteroida, meteora i kometa nalazi u našoj galaksiji. Oni su mnogobrojni i opasni, no uz napredak čovječanstva i tehnologije, uz dovoljno vremena moguće je spriječiti sudar.

          Prezentacijom smo završili astronomsko druženje i naučili podosta o željenim temama. Bilo je to lijepo iskustvo i preporučujemo svima, koje astronomija imalo zanima, da barem jednom odu u obilazak centra.

  Napisale: Medea Market-Sindik, Lana Radnić, Roberta Stevanović, Lara Stolčić, Maria Šitin, 1.k

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju