preskoči na sadržaj

Salezijanska klasična gimnazija - s pravom javnosti

 > Naslovnica
Naslovnica - vijesti

Otvoreni natječaj za maturalno putovanje u Prag

Autor: Andrija Novaković, 19. 2. 2020. 18:53

Obrazac ponude za maturalno putovanje u Prag možete pogledati u rubrici PONUDE ZA IZLETE.

 [više]

KOŠARKA - DJEVOJKE IDU NA DRŽAVNO NATJECANJE

Autor: Dragutin Detić, 17. 2. 2020. 13:59

Naše djevojke prošle su dosadašnja natjecanje u košarci i idu na državno natjecanje. Čestitamo!!! Bravo!!!

 [više]

BADMINTON - DJEVOJKE IDU NA ŽUPANIJSKO

Autor: Dragutin Detić, 14. 2. 2020. 11:27

Naše djevojke osvojile 2.mjesto u gradu i time stekle pravo nastupa na županijskom natjecanju.Sastav: K. Hunčak, D. Hunčak, M. Stanić i L. Jović, ostvarile uspjeh pobjedom protiv ekipa GAM-a i Ekonomist-a, trenutno nepremostiva zapreka bila ekipa Medicinar. ČESTITKA djevojkama i prof. Rajki.

 
 [više]

BIOHAKIRANJE u MOHO Centru

Autor: Elizabeta Maričević, 18. 12. 2019. 15:32

Dana 22. studenoga 2019. prisustvovao sam predavanju "Biohakiranje" koje je održao Gjino Šutić, osnivač i direktor neprofitne organizacije "Universal Research Institute za primijenjenu znanost". On je inovator, znanstvenik i postmoderni intermedijski umjetnik koji se bavi istraživanjem različitih područja prirodnih znanosti te izlaže svoje izume i inovacije na brojnim znanstvenim izložbama. Predavanje se održalo u nedavno otvorenom Interpretacijskom centru dr. Andrija Mohorovičić – MOHO centar u Voloskom. Različite zanimljivosti iz područja biotehnologije, eksperimentalne elektronike,  bioelektronike,  ekološkog inženjerstva i medicine bile su obuhvaćene ovim predavanjem. Ono je kombiniralo znanstvenu metodologiju s "uradi sam" i biohakerskim metodologijama. Prikazan je i pokus izdvajanja DNA iz banane te su posjetitelji imali priliku dodirnuti materijal kojeg su cijelog stvorile bakterije, a nalikuje papirnatoj maramici, ali je nepromočiv i ne gubi strukturu u doticaju s vodom. Biohakiranje je jedna od najnovijih grana znanosti, a radi se o pojedincima koji prakticiraju uradi sam biotehnologiju. Pritom se koriste živi organizmi ili njihovi dijelovi. Cilj predavanja bio je približiti znanstvene spoznaje svima zainteresiranima i željnima novih znanja.

Andrija Despotović, 4. sB

 [više]

Večer matematike 2019.

Autor: Janja Linardić, 12. 12. 2019. 19:05

Dana 5. prosinca 2019. u našoj školi obilježili smo večer matematike  kao i obično u podne :) .

Pogledajte kao nam je bilo uz pravilne poliedre i matematiku....

 

 

 [više]

SV. NIKOLA

Autor: Janja Linardić, 12. 12. 2019. 18:57

                                             

Na dan sv. Nikole,  6.12.2019. u našoj školi proslavili smo BLAGDAN BEZGRJEŠNOG ZAČEĆA BLAŽENE DJEVICE MARIJE. Tog dana održana je duhovna obnova koju je predvodio povjerenik za pastoral mladih Riječke nadbiskupije JOSIP PENDE.

 

 

 [više]

Toni Torbarac osvojio zlato!

Autor: Andrija Novaković, 9. 12. 2019. 09:25

Toni Torbarac je ostvario pobjedu za boksački klub iz Rijeke te je osvojio zlatnu medalju u otvorenom pojedinačnom prvenstvu PGZ do 70.kg.

 

 [više]

Projekt ELSA-e Rijeka Korzo ljudskih prava

Autor: Andrija Novaković, 27. 11. 2019. 14:22

Članovi Europske udruge studenata prava – ELSA Rijeka održali su u razdoblju od 20. do 25. studenoga niz gostujućih predavanja za učenike trećih razreda. U sklopu tradicionalnog projekta Korzo ljudskih prava  upoznali su učenike s ljudskim pravima koja im pripadaju, tko je zadužen za njihovu provedbu te gdje i na koji način mogu ostvariti zaštitu tih prava u slučaju njihovog kršenja. Na kraju su ukratko predstavili povijest Opće deklaracije o ljudskim pravima, a sve u svrhu podizanja razine svijesti o važnosti ljudskih prava i njihovoj ulozi u suvremenom društvu.

 

 [više]

"Moje svjetsko prvenstvo 25.10.2019." - Aleksandar Kalabić

Autor: Andrija Novaković, 22. 11. 2019. 14:58

Zovem se Aleksandar Kalabić i učenik sam 3.sb razreda Salezijanske klasične gimnazije. Treniram karate 10 godina te sam 25.10.2019 upisao svoj prvi nastup na prvenstvu svijeta.

 

 

 [više]

POSJET PREDSTAVNIKA ORUŽANIH SNAGA REPUBLIKE HRVATSKE

Autor: Janja Linardić, 18. 11. 2019. 16:56

Dana 14. studenoga 2019. godine školu su posjetili predstavnici Oružanih snaga Republike Hrvatske te predstavili učenicima završnih razreda studijske programe Hrvatskog vojnog učilišta. Zanimljivo predstavljanje, popraćeno prezentacijom i video materijalom, izmamilo je zanimanje učenika koji su nakon predstavljanja imali priliku postaviti pitanja i dobiti informacije iz prve ruke.

 [više]

Posjet Astronomskom centru Rijeka

Autor: Janja Linardić, 16. 11. 2019. 18:47

Učenici Salezijanske klasične gimnazije u srijedu 30. 10. 2019. posjetili su Astronomski centar Rijeka. Posjet je bio preporučen prvim razredima na kojeg se odazvao dvadeset i jedan učenik. Program je počeo u devetnaest sati. Učenici su prisustvovali prezentaciji na kojoj su saznali mnoštvo zanimljivih činjenica o proučavanju kometa, a kasnije su odgledali film „Put u svijet dinosaura“ koji je ujedno bio i najzanimljiviji dio programa. Nažalost nisu mogli promatrati zvijezdano nebo teleskopom zbog oblačnog vremena. Program je završio oko dvadeset i jedan sat. Ovim okupljanjem učenici su proširili svoje znanje o svemiru, prošlosti i nastanku Zemlje.

 

Izradili učenici 1.K: Kevin Malnar, Anika Radulović Klanac, Luciana Peričić, Tea Paurević, Nikol Mandekić, Dorotea Blažević

 

 [više]

OBAVIJEST - DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA Vijest ima dokument u privitku

Autor: Zdenka Laškarin, 15. 11. 2019. 14:00

 

 [više]

Uspjesi naših sportaša!!

Autor: Janja Linardić, 14. 10. 2019. 14:31

Primorjaši zlatni na 3. Animus youth games u Anconi!

Vaterpolisti Primorja Erste Bank predstavnici su Grada Rijeke na 3. igrama mladih “Animus youth games 2019.” koje su se održale 27. – 30. rujna 2019. godine.
Na igrama sudjeluju predstavnici Jadransko – jonske regije i Baltičko – dunavske regije u ukupnom broju od 16 zemalja!
U četiri divna dana, naši Primorjaši su proveli vrijeme s mladima iz šesnaest zemalja. U nekoliko odigranih utakmica naši su momci bili besprijekorni i donose zlato u Rijeku. Iskustvo koje donose je dragocijeno za cijeli život, a možemo zaključiti i da su odlično predstavili Grad koji teče.
Odigrane utakmice:
•Hrvatska (Primorje EB) – Grčka 11:3
•Hrvatska (Primorje EB) – Bosna 14:0
•Hrvatska (Primorje EB) – Slovenija 15:1
•Hrvatska (Primorje EB) – Italija 14:4
Primorje EB, odnosno Rijeku, odnosno Hrvatsku predstavljali su:

Roko Vuković, Filip Jurić, Gabrijel Lulić, Teo KažokiVladimir Sotošek, Vito Trošelj, Noa Švaić, Teo Sinožić, Nikola Polonijo, Mauro Ivan Čubranić, Kristian Vekić i Luka Babić.
Trener: Željko Tonković

 

 [više]

Uspjesi naših sportaša!!

Autor: Janja Linardić, 14. 10. 2019. 14:22

Naša učenica, Lea Vukoja, karatistica koja brani boje splitskog Sokola, osigurala je nastup na Svjetskom prvenstvu za mlađe seniore, juniore i kadete. Svjetsko prvenstvo održati će se od 23. do 27. listopada u Čileu. Lea Vukoja osvojila je treće mjesto u konkurenciji mlađih seniorki do 68 kg na Croatia opetu u Centru Zamet.

 [više]

Autor: Janja Linardić, 12. 10. 2019. 06:51

Danas (10. 10. 2019) u školskoj knjižnici – Petra, Borna, Jan, Luka (3. sa) i Edgar Allan Poe, na početku, tijekom i na kraju rada.

 

 [više]

Korino Prijić -učenik 3.sA razreda i njegovi uspjesi

Autor: Janja Linardić, 10. 7. 2019. 11:40

Na stranica Novog LIsta možete pročitati intervju s jednim od naših uspješnih učenika

http://www.novilist.hr/Sport/Ostali-sportovi/KORINO-PRIJIC-U-glavi-mi-je-samo-onaj-zadnji-cilj-otici-na-Olimpijske-igre

 [više]

Autor: Janja Linardić, 8. 7. 2019. 10:56

Udžbenici u školskoj godini 2019./2020.

 

Popis udžbenika nalazi se na poveznici:

http://gimnazija-klasicna-salezijanska-ri.skole.hr/dokumenti?news_hk=5276&news_id=1175&mshow=975#mod_news

 [više]

PUT ENTUZIJAZMA KATOLIČKIH ŠKOLA

Autor: Janja Linardić, 2. 5. 2019. 11:18

Salezijanska klasična gimnazija, s pravom javnosti

Vukovarska 62, Rijeka

 

Pozivamo roditelje i bivše učenike
na predstavljanje zbornika radova

PUT ENTUZIJAZMA KATOLIČKIH ŠKOLA

u četvrtak, 9. svibnja 2019.,
u 19 sati u Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji

 

Današnji odgojno-obrazovni sustav izložen je vrtoglavo brzim promjenama. Površnim gledanjem pojmova kojim se promjene predstavljaju, stječe se dojam modernizacije i kvalitativnoga skoka. No, kršćanskim misliocima od davnine je svojstveno analitičko promišljanje promjena te su autori tekstova u ovom zborniku s pravom zabrinuti što se to krije pod pojmovima društva znanja i kurikuluma. Je li pravi interes neutralizacija kršćanskih vrijednosti, strah od dubinskih pitanja o tome tko je čovjek, za što je stvoren i prema kojem je cilju usmjeren? Pluralizam mišljenja, stavova i ideja u demokratskom društvu poželjan je samo ako postoji i kultura dijaloga s osnovama odgovorne slobode. Stoga se nameće pitanje do koje mjere pluralizam može transformirati društvo. Jedno je javni diskurs, drugo je obrazovni sustav u koji bi pogubno bilo unositi buku u sebi suprotnih stavova koji idu do granice razbijanja identiteta društva.

 

                                                                          don Niko Tunjić, ravnatelj SKG-a

 [više]

3. SUBOTNJE JUTRO UZ FIZIKU

Autor: Janja Linardić, 24. 4. 2019. 15:15

U subotu 13. travnja 2019. godine održalo se 3. po redu Subotnje jutro uz fiziku. Cilj ovoga programa jest popularizacija prirodoslovnih znanosti s naglaskom na fiziku u kojem su sudjelovali i učenici prvih, drugih i trećih razreda naše škole. Program je sadržavao mnoštvo radionica gdje su učenici mogli prikazati svoje sposobnosti na kreativan način. Teme radionica bile su: mehanika, termodinamika, elektromagnetizam, valna optika, moderna fizika te astrofizika. Zabavna atmosfera te složan timski rad mnogo su pridonijele našem upoznavanju s prirodoslovnim znanostima pogotovo fizikom. Radionice su bile vrhunski opremljene i voditelji su bili pristupačni i edukativni.

 

 [više]

Posjet Astronomskom centru Rijeka

Autor: Janja Linardić, 16. 4. 2019. 10:57

Dana 3. travnja 2019. godine, učenici prvih i trećih razreda Salezijanske klasične gimnazije posjetili su Astronomski centar Rijeka. Učenici su imali priliku vidjeti o opasnosti meteora na Zemlji. Za primjer su nam pokazali meteor koji je 15. veljače 2013. godine uletio u Zemljinu atmosferu iznad Čeljabinska u Rusiji.

Nakon prezentacije djelatnici centra su učenike uputili u planetarij gdje su učenicima prikazali dva filma o Sunčevom sustavu, planetima, atmosferi i štetnosti ulične rasvjete te ostalih oblika umjetne svjetlosti. Istaknuli su štetnosti svjetlosti prema životinjama npr. ptice ne razlikuju dan i noć, a morske kornjače ne razlikuju svjetlinu mjeseca i svjetlost iz kuća. Nakon filmova učenici su ugodno pozdravili i zahvalili djelatnicima na poučnim prezentacijama i filmovima.

                                                                                                                  Izradili učenici 1.sA

 

      

   

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Tražilica
Kalendar
« Ožujak 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Linkovi

CMS za škole logo
Salezijanska klasična gimnazija - s pravom javnosti / Vukovarska 62, HR-51000 Rijeka / gimnazija-klasicna-salezijanska-ri.skole.hr / ured@gimnazija-klasicna-salezijanska-ri.skole.hr
preskoči na navigaciju