2021-03-15 16:30:00

Erasmus+ u SKG-u

U Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji na njemačkom i engleskojeziku o Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture

RIJEKA – Riječka Salezijanska klasična gimnazija, s pravom javnosti, od 1. rujna 2020. do 31. prosinca 2022. godine dio je Erasmus+ projekta pod naslovom »Otkrivati europske prijestolnice kulture – postati Europska prijestolnica kulture«. Kako kaže Andrea Lerga Mičetić, profesorica njemačkog jezika u ovoj riječkoj gimnaziji, i jedna od profesorica koje realiziraju projekt s učenicima, Erasmus+ program je EU-a kojim se podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport u Europi.

 

Učenica Anastasia Vlaše objasnila je da u programu »Otkrivati europske prijestolnice kulture – postati Europska prijestolnica kulture«, uz Salezijansku klasičnu gimnaziju sudjeluju i njezine dugogodišnje škole partneri u mnogim projektima: Ciszterci Szent Istvan Gimnazium iz Szekesfehervara u Mađarskoj te Liebfrauenschule, gimnazija iz Cloppenburga, grada na sjeveru Njemačke.

– Cilj projekta je sudjelovanje učenika u internacionalnoj razmjeni, upoznavanje kulture i običaja država sudionica i stjecanje novih prijateljstava među učenicima. Nažalost, ove se godine projekt ne može održati u obliku razmjene učenika zbog epidemioloških mjera, već se susreti učenika redovito održavaju putem Zooma. Učenici naše škole upoznali su svoje nove prijatelje iz Cloppenburga i Szekesfehervara te su razgovarali o običajima i kulturi svojih zemalja na njemačkom i engleskom jeziku. Do sada smo naučili mnogo zanimljivosti o gradovima partnerima u projektu te predstavili svoj grad kao aktualni EPK. Ovaj nam projekt pruža mnogo toga, a prije svega nova prijateljstva. Ono što svi priželjkujemo je naš zajednički susret, ako to epidemiološka situacija bude dopustila, kako bi svojim prijateljima iz inozemstva pokazali svu ljepotu našeg grada te opravdali titulu koju nosi: Rijeka – EPK, predstavila je program gimnazijalka Anastasia Vlaše.

Prema riječima prof. Lerga Mičetić, projekt je vrijedan 70 tisuća eura i odvija se pod pokroviteljstvom Agencije za mobilnost i programe EU-a.

 

– Iskustva učenika i kolega su izrazito pozitivna te smo u međuvremenu proveli još dva projekta razmjene učenika uz financijsku potporu organizacije Renovabis iz Njemačke i potporu roditelja učenika koji su sudjelovali. Veselimo se daljnjem radu na ovom projektu i iznimno smo ponosni što možemo prenijeti i pokazati sve ljepote našeg grada i izvan granica Republike Hrvatske. Izvrsna suradnja s kolegama iz inozemstva, sigurno će, po okončanju ovog projekta, rezultirati nekim novim zajedničkim projektom, rekla je prof. Lerga Mičetić.


Salezijanska klasična gimnazija Rijeka