preskoči na sadržaj

Salezijanska klasična gimnazija - s pravom javnosti

Login

QR code škole

e-Dnevnik

CARNet

Državna matura

Školski linkovi

Arhiva dokumenata
Carnet novosti
24.05.2018. 11:45
Dodjela nagrada pobjedničkim scenarijima CARNET-ovog natjecanja „Lektira na pozornici robotskog kazališta“
U subotu, 26. svibnja 2018. godine, u 11 sati u I. tehničkoj školi Tesla, održat će se svečana dodjela nagrada pobjednicima CARNET-ovog natjecanja „Lektira na pozornici robotskog kazališta“. Pozivamo sve sudionike natjecanja, ali i sve zainteresirane za ovaj uspješan projekt da se pridruže i sudjeluju na svečanoj dodjeli nagrada koju će voditi glumac Bojan Navojec.

22.05.2018. 15:35
CARNET na Znanstvenom pikniku 2018.
Sedmi po redu Znanstveni piknik održat će se od 25. do 27. svibnja 2018. godine na jezeru Jarun (Otok Univerzijade) u Zagrebu, pod visokim pokroviteljstvom Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba.  

21.05.2018. 13:46
Scientix webinar: „An introduction to Scientix and eTwinning“
U sklopu Scientix 3 projekta u utorak, 22. svibnja 2018. godine, u 18.00 sati održat će se webinar pod nazivom „An introduction to Scientix and eTwinning“.

16.05.2018. 14:12
CARNET otvorio pet Regionalnih obrazovnih centara širom Hrvatske
Gradovi Varaždin, Zagreb, Osijek, Rijeka i Split od danas su bogatiji za nove, moderne Regionalne obrazovne centre (ROC-eve). Centre je otvorila Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET u sklopu provedbe pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“, a vrijednost ove investicije iznosi 3,6 milijuna kuna.

16.05.2018. 12:44
Objavljeni su pobjednici CARNET-ovog natjecanja „Lektira na pozornici robotskog kazališta“
Objavljeni su pobjednici CARNET-ovog natjecanja „Lektira na pozornici robotskog kazališta“. Na natjecanje je bilo prijavljeno 16 scenarija, a tri najbolja scenarija koja su osvojila Robotsko kazalište lutaka dolaze iz Kamenice, Petrinje i Siska.

Naslovnica - vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Subotnje jutro uz fiziku
Autor: Elizabeta Maričević, Tea Katnić, 1. 5. 2018.

Subotu, 21. travnja 2018., svoje su jutro petero učenika naše škole: Dianora Ritoša, Adrian Grdinić, Leonardo Radanović, Ivan Kučić – Mirković i Petra Harbić proveli na Sveučilišnom kampusu u Rijeci. Projekt Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci pod nazivom „Subotnje jutro uz fiziku“ sastojao se oda više radionica tj. istraživački usmjerenih laboratorijskih vježbi prilagođenih srednjoškolskom nastavnom programu. Učenici su jutro započeli uz riječi dobrodošlice voditeljice Projekta, doc. dr. sc.  Nataše Erceg te podjelom u grupe. Nakon laboratorijskih vježbi, započelo je predstavljanje izvedenih laboratorijskih vježbi te učeničke refleksije o radu.  U završnom dijelu programa otvorenog za javnost uslijedilo je znanstveno – popularno predavanje o tekućim kristalima te radu poznatog fizičara Stephena Hawkinga.

 


Subotu, 21. travnja 2018., svoje su jutro petero učenika naše škole proveli na Sveučilišnom kampusu u Rijeci. Projekt Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci sastojao se od više radionica tj. istraživački usmjerenih laboratorijskih vježbi prilagođenih srednjoškolskom nastavnom programu. Učenici su jutro započeli uz riječi dobrodošlice voditeljice Projekta, doc. dr. sc.  Nataše Erceg te podjelom u grupe. Uz pauze za doručak i ručak, prvi dio programa bio je gotov do 14 sati nakon čega je počelo predstavljanje izvedenih laboratorijskih vježbi;

Učenica 1. razreda Dianora Ritoša sudjelovala je u laboratorijskoj vježbi iz Moderne fizike. Tijekom vježbe proučavao se fotoelektrični učinak i eksperimentalno određivala Planckova konstanta. Uz izvor živine svjetlosti i voltmetra, mjerio se napon fotoćelije u ovisnosti o frekvenciji upadne svjetlosti i funkciju ovisnosti napona. Zatim se na temelju mjerenja odredila Planckova konstanta iz koeficijenta smjera pravca.

Učenici 2. razreda Adrian Grdinić i Leonardo Radanović sudjelovali su u laboratorijskim vježbama iz Termodinamike. Tijekom vježbe zaključilo se da je latentna toplina isparavanja veća od latentne topline kondenzacije. Osim toga, u zadnjoj fazi laboratorijske vježbe dobivene zakonitosti primjenjivale su se u rješavanju problema poput: Zašto je opeklina nastala od vodene pare nastale vrenjem, puno bolnija i štetnija od opekline nastale od vode iste temperature?

Učenici 3. razreda Ivan Kučić - Mirković i Petra Harbić sudjelovali su u radionici Magnetizam u kojoj su proučavali djelovanje magnetskog polja magneta na kompas te ovisnosti jakosti magneta i magnetskog polja. Promatrajući odstupanja kompasa od smjera magnetskog polja Zemlje pod drugačijim uvjetima zaključeno je da jakost magneta ovisi o njegovom volumenu, a magnetskog polja o udaljenosti magneta.

U završnom dijelu programa otvorenog za javnost uslijedilo je znanstveno – popularno predavanje o tekućim kristalima te radu poznatog fizičara Stephena Hawkinga.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju