preskoči na sadržaj

Salezijanska klasična gimnazija - s pravom javnosti

Login

QR code škole

e-Dnevnik

CARNet

Državna matura

Školski linkovi

Arhiva dokumenata
Carnet novosti
24.09.2018. 14:45
Objavljen preliminarni program 20. CARNET-ove korisničke konferencije CUC 2018
Objavljen je preliminarni program 20. CARNET-ove korisničke konferencije CUC 2018 koja će se pod nazivom “CUC20: mreža ideja” održati od 21. do 23. studenoga 2018. godine u Konvencijskom centru Šibenik.

19.09.2018. 14:56
U okviru CECIIS-a održan Dan e-Škola
Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu započela je trodnevna znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima - CECIIS 2018.

29.08.2018. 10:24
Webinar za učenike i roditelje: analitike učenja u e-Školama
Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET organizira webinar na temu sustava za analitike učenja koji je osmišljen u okviru pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“.

28.08.2018. 13:51
Pilot projektom e-Škole značajno povećana digitalna zrelost 10 posto hrvatskih škola
Povećanje razine digitalne zrelosti 10 posto hrvatskih osnovnih i srednjih škola glavni je rezultat uspješno završenog pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ kojeg je Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET započela s partnerima 2015. godine. 

02.08.2018. 13:06
Pilot projektom e-Škole započela digitalna transformacija škola u Hrvatskoj
Škole koje sudjeluju u CARNET-ovom pilot projektu "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" značajno su napredovale u primjeni digitalnih tehnologija, pokazuju rezultati završnog vrednovanja digitalne zrelosti škola koje su CARNET i Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI), akademski partner na projektu, proveli u razdoblju od veljače do travnja ove godine.

Naslovnica - vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Subotnje jutro uz fiziku
Autor: Elizabeta Maričević, Tea Katnić, 1. 5. 2018.

Subotu, 21. travnja 2018., svoje su jutro petero učenika naše škole: Dianora Ritoša, Adrian Grdinić, Leonardo Radanović, Ivan Kučić – Mirković i Petra Harbić proveli na Sveučilišnom kampusu u Rijeci. Projekt Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci pod nazivom „Subotnje jutro uz fiziku“ sastojao se oda više radionica tj. istraživački usmjerenih laboratorijskih vježbi prilagođenih srednjoškolskom nastavnom programu. Učenici su jutro započeli uz riječi dobrodošlice voditeljice Projekta, doc. dr. sc.  Nataše Erceg te podjelom u grupe. Nakon laboratorijskih vježbi, započelo je predstavljanje izvedenih laboratorijskih vježbi te učeničke refleksije o radu.  U završnom dijelu programa otvorenog za javnost uslijedilo je znanstveno – popularno predavanje o tekućim kristalima te radu poznatog fizičara Stephena Hawkinga.

 


Subotu, 21. travnja 2018., svoje su jutro petero učenika naše škole proveli na Sveučilišnom kampusu u Rijeci. Projekt Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci sastojao se od više radionica tj. istraživački usmjerenih laboratorijskih vježbi prilagođenih srednjoškolskom nastavnom programu. Učenici su jutro započeli uz riječi dobrodošlice voditeljice Projekta, doc. dr. sc.  Nataše Erceg te podjelom u grupe. Uz pauze za doručak i ručak, prvi dio programa bio je gotov do 14 sati nakon čega je počelo predstavljanje izvedenih laboratorijskih vježbi;

Učenica 1. razreda Dianora Ritoša sudjelovala je u laboratorijskoj vježbi iz Moderne fizike. Tijekom vježbe proučavao se fotoelektrični učinak i eksperimentalno određivala Planckova konstanta. Uz izvor živine svjetlosti i voltmetra, mjerio se napon fotoćelije u ovisnosti o frekvenciji upadne svjetlosti i funkciju ovisnosti napona. Zatim se na temelju mjerenja odredila Planckova konstanta iz koeficijenta smjera pravca.

Učenici 2. razreda Adrian Grdinić i Leonardo Radanović sudjelovali su u laboratorijskim vježbama iz Termodinamike. Tijekom vježbe zaključilo se da je latentna toplina isparavanja veća od latentne topline kondenzacije. Osim toga, u zadnjoj fazi laboratorijske vježbe dobivene zakonitosti primjenjivale su se u rješavanju problema poput: Zašto je opeklina nastala od vodene pare nastale vrenjem, puno bolnija i štetnija od opekline nastale od vode iste temperature?

Učenici 3. razreda Ivan Kučić - Mirković i Petra Harbić sudjelovali su u radionici Magnetizam u kojoj su proučavali djelovanje magnetskog polja magneta na kompas te ovisnosti jakosti magneta i magnetskog polja. Promatrajući odstupanja kompasa od smjera magnetskog polja Zemlje pod drugačijim uvjetima zaključeno je da jakost magneta ovisi o njegovom volumenu, a magnetskog polja o udaljenosti magneta.

U završnom dijelu programa otvorenog za javnost uslijedilo je znanstveno – popularno predavanje o tekućim kristalima te radu poznatog fizičara Stephena Hawkinga.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju