preskoči na sadržaj

Salezijanska klasična gimnazija - s pravom javnosti

Login

QR code škole

e-Dnevnik

CARNet

Državna matura

Školski linkovi

Arhiva dokumenata
Carnet novosti
18.07.2018. 12:28
Svečano potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)
U srijedu, 18. srpnja 2018. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt „Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)", referentnog broja KK.01.1.1.08.0001, u okviru „Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. -2020."

02.07.2018. 10:31
Ministarstvo znanosti i obrazovanja, CARNET i UNESCO surađuju u pripremi Strategije digitalne zrelosti škola
U sklopu provedbe projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)“ u Zagrebu se, od 2. do 4. srpnja 2018. godine, održava posljednja radionica Povjerenstva za izradu Strategije digitalne zrelosti škola. Radionicu organizira Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET kao nositelj pilot projekta e-Škole, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te stručnjacima iz UNESCO-a.

02.07.2018. 09:43
Webinar: Život Engleskog jezika u Školi za život
Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u suradnji s Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom - CARNET i i Hrvatskim udruženjem profesora engleskog, organizira webinar pod nazivom Život Engleskog jezika u Školi za Život. Webinar će se održati u ponedjeljak, 9. srpnja 2018. godine od 20 do 21 sat. 

15.06.2018. 14:43
Objavljena "Nacionalna taksonomija računalno-sigurnosnih incidenata"
U okviru provedbe projekta GrowCERT izrađena je “Nacionalna taksonomija računalno-sigurnosnih incidenata” nastala temeljem Akcijskog plana za provedbu Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti. 

14.06.2018. 23:54
Uklonjene poteškoće u radu e-Dnevnik aplikacije za učenike
U četvrtak, 14. lipnja 2018. godine, u kasnim večernjim satima uočene su nepravilnosti u radu e-Dnevnik aplikacije za učenike. CARNET je tijekom noći poduzeo sve radnje na uklanjanju poteškoća s pristupom e-Dnevnik aplikaciji koje su uočene kod dijela korisnika sustava ocjene.skole.hr te je u ranim jutarnjim satima uspostavljena puna funkcionalnost e-Dnevnik aplikacije za učenike.

Naslovnica - vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Subotnje jutro uz fiziku
Autor: Elizabeta Maričević, Tea Katnić, 1. 5. 2018.

Subotu, 21. travnja 2018., svoje su jutro petero učenika naše škole: Dianora Ritoša, Adrian Grdinić, Leonardo Radanović, Ivan Kučić – Mirković i Petra Harbić proveli na Sveučilišnom kampusu u Rijeci. Projekt Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci pod nazivom „Subotnje jutro uz fiziku“ sastojao se oda više radionica tj. istraživački usmjerenih laboratorijskih vježbi prilagođenih srednjoškolskom nastavnom programu. Učenici su jutro započeli uz riječi dobrodošlice voditeljice Projekta, doc. dr. sc.  Nataše Erceg te podjelom u grupe. Nakon laboratorijskih vježbi, započelo je predstavljanje izvedenih laboratorijskih vježbi te učeničke refleksije o radu.  U završnom dijelu programa otvorenog za javnost uslijedilo je znanstveno – popularno predavanje o tekućim kristalima te radu poznatog fizičara Stephena Hawkinga.

 


Subotu, 21. travnja 2018., svoje su jutro petero učenika naše škole proveli na Sveučilišnom kampusu u Rijeci. Projekt Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci sastojao se od više radionica tj. istraživački usmjerenih laboratorijskih vježbi prilagođenih srednjoškolskom nastavnom programu. Učenici su jutro započeli uz riječi dobrodošlice voditeljice Projekta, doc. dr. sc.  Nataše Erceg te podjelom u grupe. Uz pauze za doručak i ručak, prvi dio programa bio je gotov do 14 sati nakon čega je počelo predstavljanje izvedenih laboratorijskih vježbi;

Učenica 1. razreda Dianora Ritoša sudjelovala je u laboratorijskoj vježbi iz Moderne fizike. Tijekom vježbe proučavao se fotoelektrični učinak i eksperimentalno određivala Planckova konstanta. Uz izvor živine svjetlosti i voltmetra, mjerio se napon fotoćelije u ovisnosti o frekvenciji upadne svjetlosti i funkciju ovisnosti napona. Zatim se na temelju mjerenja odredila Planckova konstanta iz koeficijenta smjera pravca.

Učenici 2. razreda Adrian Grdinić i Leonardo Radanović sudjelovali su u laboratorijskim vježbama iz Termodinamike. Tijekom vježbe zaključilo se da je latentna toplina isparavanja veća od latentne topline kondenzacije. Osim toga, u zadnjoj fazi laboratorijske vježbe dobivene zakonitosti primjenjivale su se u rješavanju problema poput: Zašto je opeklina nastala od vodene pare nastale vrenjem, puno bolnija i štetnija od opekline nastale od vode iste temperature?

Učenici 3. razreda Ivan Kučić - Mirković i Petra Harbić sudjelovali su u radionici Magnetizam u kojoj su proučavali djelovanje magnetskog polja magneta na kompas te ovisnosti jakosti magneta i magnetskog polja. Promatrajući odstupanja kompasa od smjera magnetskog polja Zemlje pod drugačijim uvjetima zaključeno je da jakost magneta ovisi o njegovom volumenu, a magnetskog polja o udaljenosti magneta.

U završnom dijelu programa otvorenog za javnost uslijedilo je znanstveno – popularno predavanje o tekućim kristalima te radu poznatog fizičara Stephena Hawkinga.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju