preskoči na sadržaj

Salezijanska klasična gimnazija - s pravom javnosti

Login

QR code škole

e-Dnevnik

CARNet

Državna matura

Školski linkovi

Arhiva dokumenata
Carnet novosti
07.12.2018. 15:30
Održan Strateški forum o digitalnom sazrijevanju škola
U organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET i Ministarstva znanosti i obrazovanja, održan je Strateški forum pod nazivom "Digitalno sazrijevanje škola". Na Forumu su uz pomoćnicu ministrice znanosti i obrazovanja, prof. Lidiju Kralj sudjelovali i Ádám Horváth iz mađarskog Centra za digitalnu pedagogiju i metodologiju i Borut Čampelj iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta u Sloveniji.

04.12.2018. 09:01
Najava: Strateški forum "Digitalno sazrijevanje škola"
Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja organizira Strateški forum pod nazivom "Digitalno sazrijevanje škola", koji će se održati u srijedu, 5. prosinca 2018. godine s početkom u 15 sati u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

03.12.2018. 08:40
NATO vježba "Cyber Coalition 2018"
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET sudjelovala je u jedanaestoj po redu NATO vježbi zaštite NATO i nacionalnih računalnih sustava pod nazivom "Cyber Coalition 2018". 

26.11.2018. 13:51
Završila jubilarna 20. CARNET-ova konferencija CUC
“Budućnost je digitalna no potrebno je istovremeno snažno razvijati i neke druge vještine. Koje? Vještine budućnosti. Vještine koje je najteže naći na tržištu rada. To su one vještine koje ne mogu izvoditi strojevi: problem-solving vještine, kreativnost i inovativnost, prilagodljivost, vodstvo, emocionalna inteligencija.”

15.11.2018. 15:35
CUC 2018: Mreža ideja – sve što trebate znati o novim tehnologijama i digitalnom društvu
Znate li kojih je sedam načina da propadnete kao WiFi stručnjak? Jesu li roboti već u našim školama? Što kad aplikacije koje koristimo više nisu besplatne? Kako potrošiti 10.160.430.000,00 kuna? Kako napisati STEM priču? Kako isprintati molekulu DNA na 3D printeru?

Naslovnica - vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Subotnje jutro uz fiziku
Autor: Elizabeta Maričević, Tea Katnić, 1. 5. 2018.

Subotu, 21. travnja 2018., svoje su jutro petero učenika naše škole: Dianora Ritoša, Adrian Grdinić, Leonardo Radanović, Ivan Kučić – Mirković i Petra Harbić proveli na Sveučilišnom kampusu u Rijeci. Projekt Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci pod nazivom „Subotnje jutro uz fiziku“ sastojao se oda više radionica tj. istraživački usmjerenih laboratorijskih vježbi prilagođenih srednjoškolskom nastavnom programu. Učenici su jutro započeli uz riječi dobrodošlice voditeljice Projekta, doc. dr. sc.  Nataše Erceg te podjelom u grupe. Nakon laboratorijskih vježbi, započelo je predstavljanje izvedenih laboratorijskih vježbi te učeničke refleksije o radu.  U završnom dijelu programa otvorenog za javnost uslijedilo je znanstveno – popularno predavanje o tekućim kristalima te radu poznatog fizičara Stephena Hawkinga.

 


Subotu, 21. travnja 2018., svoje su jutro petero učenika naše škole proveli na Sveučilišnom kampusu u Rijeci. Projekt Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci sastojao se od više radionica tj. istraživački usmjerenih laboratorijskih vježbi prilagođenih srednjoškolskom nastavnom programu. Učenici su jutro započeli uz riječi dobrodošlice voditeljice Projekta, doc. dr. sc.  Nataše Erceg te podjelom u grupe. Uz pauze za doručak i ručak, prvi dio programa bio je gotov do 14 sati nakon čega je počelo predstavljanje izvedenih laboratorijskih vježbi;

Učenica 1. razreda Dianora Ritoša sudjelovala je u laboratorijskoj vježbi iz Moderne fizike. Tijekom vježbe proučavao se fotoelektrični učinak i eksperimentalno određivala Planckova konstanta. Uz izvor živine svjetlosti i voltmetra, mjerio se napon fotoćelije u ovisnosti o frekvenciji upadne svjetlosti i funkciju ovisnosti napona. Zatim se na temelju mjerenja odredila Planckova konstanta iz koeficijenta smjera pravca.

Učenici 2. razreda Adrian Grdinić i Leonardo Radanović sudjelovali su u laboratorijskim vježbama iz Termodinamike. Tijekom vježbe zaključilo se da je latentna toplina isparavanja veća od latentne topline kondenzacije. Osim toga, u zadnjoj fazi laboratorijske vježbe dobivene zakonitosti primjenjivale su se u rješavanju problema poput: Zašto je opeklina nastala od vodene pare nastale vrenjem, puno bolnija i štetnija od opekline nastale od vode iste temperature?

Učenici 3. razreda Ivan Kučić - Mirković i Petra Harbić sudjelovali su u radionici Magnetizam u kojoj su proučavali djelovanje magnetskog polja magneta na kompas te ovisnosti jakosti magneta i magnetskog polja. Promatrajući odstupanja kompasa od smjera magnetskog polja Zemlje pod drugačijim uvjetima zaključeno je da jakost magneta ovisi o njegovom volumenu, a magnetskog polja o udaljenosti magneta.

U završnom dijelu programa otvorenog za javnost uslijedilo je znanstveno – popularno predavanje o tekućim kristalima te radu poznatog fizičara Stephena Hawkinga.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju